Top-3 beste mobiele airco met verwarming in 2024 – Review

Beste mobiele airco met verwarming review

De beste mobiele airco met verwarming is de AEG AXP34U338HW. Een mobiele airco met verwarmingsfunctie, ook wel een mobiele warmtepomp genoemd, wordt steeds populairder. Het zorgt niet alleen voor verkoeling in de zomer, maar kan ook plaatselijke (bij)verwarming bieden in de winter. Daarnaast verbruikt het apparaat minder energie dan een elektrische kachel.

In deze expert review lichten we de beste mobiele airco’s met verwarming uit. We hebben topmerken grondig onderzocht en vergeleken. Ook hebben we reviews van consumenten meegewogen bij de samenstelling van het top-3 lijstje. Wij zijn een onafhankelijk platform voor klimaatbeheersing en verkopen zelf geen mobiele airco’s met verwarming. Je kunt deze review beschouwen als een objectieve koopgids. Door de onderstaande modellen mee te nemen in je oriëntatieproces, weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Top-3 beste mobiele airco’s met verwarming in 2024

Onze top-3 is zorgvuldig gekozen. We hebben om te beginnen onderzoek gedaan naar de belangrijkste kenmerken van een mobiele airco met verwarming voor consumenten. Denk aan kenmerken als vermogen, de gebruikte technologie, energieverbruik, geluidsniveau, gebruiksgemak en prijs. Vervolgens hebben wij 8 modellen beoordeeld aan de hand van deze kenmerken om tot een totaalscore te komen.

Hieronder vind je de beste mobiele airco met verwarming van 2024. In ons lijstje is plaats voor grote merken als AEG, Carrier en ProKlima.


1. AEG AXP34U338HW – Beste mobiele airco met verwarming 2024

→ Meer foto’s

Deze airco van AEG is zeer gebruiksvriendelijk en kan ruimtes koelen tot 120 m3. Ook wordt het apparaat geleverd met een handige afstandsbediening en is hij energiezuinig (energielabel A). Het mooie display voegt een stijlvolle touch toe aan het apparaat. Daarnaast heeft deze airco een goede verwarmingsfunctie, waardoor je hem ook kunt gebruiken op koude winterdagen. Alles bij elkaar genomen vinden wij dit de beste keuze voor het jaar 2024.

Reviewscore: 9,1 / 10


2. Carrier 51QPD012N7S – Beste alternatief AEG

→ Meer foto’s

Met de mobiele airco van Carrier kun je energiezuinige verkoeling ervaren in je huis. Deze airco heeft ook energielabel A en een koelvermogen van 12000 BTU, waardoor hij geschikt is voor ruimtes tot 115 m3. Het compacte ontwerp maakt deze mobiele airco geschikt voor alle kamers in je huis, zoals woonkamers, slaapkamers en thuiskantoren. Net als de AEG AXP34U338HW heeft dit apparaat ook een verwarmingsfunctie. De afvoerslang heeft een lengte van 1,5 meter.

Reviewscore: 8,4 / 10


3. ProKlima XR-12KH

mobiele airco met verwarming

→ Meer foto’s

De ProKlima XR-12KH mobiele airco met verwarming is niet alleen stijlvol, maar ook intelligent. De airco is uitgerust met WiFi en een handige app voor je smartphone, waarmee je de airco op afstand kunt bedienen. Je kunt bijvoorbeeld je ruimte alvast koelen of verwarmen terwijl je onderweg bent van kantoor naar huis. Het gedoe met afstandsbedieningen behoort tot het verleden. Tot slot bevat het apparaat ook een ventilatiestand en ontvochtigingsmodus.

Reviewscore: 8,2 / 10


Airco met verwarming: dit zijn je opties

Er zijn een aantal soorten airconditioners die ook verwarmingsopties hebben. Hierbij kun je om te beginnen onderscheid maken tussen ingebouwde airco’s of mobiele airco’s. Ondanks dat mobiele airco’s makkelijk te verplaatsen- en eenvoudig te installeren zijn, bieden ingebouwde airco’s ook voordelen. Denk aan meer capaciteit en rendement. Ook is een ingebouwde airco voor het oog vaak net wat aantrekkelijker.

Dit zijn de meest voorkomende soorten airco’s met verwarming:

  • Mobiele airco’s met verwarming: Deze airconditioners hebben wielen en kunnen gemakkelijk worden verplaatst. Naast koelen tijdens de zomermaanden, zijn ze in het najaar bedoeld voor het verwarmen van specifieke ruimtes of ter aanvulling van je centrale verwarmingssysteem. Als je de verwarmingsfunctie aanzet, verandert het apparaat in een warmtepomp. De warmtepomp zuigt lucht uit de ruimte aan en verwarmt deze via de compressor. Mobiele airco’s hebben een afvoerslang nodig om de lucht naar buiten af te voeren.
  • Split-airco’s met verwarming: Dit type airconditioner heeft een binnenunit en een buitenunit. In het najaar wordt het koelingsproces van de airco omgekeerd: de airco wordt dan een lucht-lucht warmtepomp en haalt warmte uit de buitenlucht waarmee het de binnenlucht verwarmt. Ze worden steeds mooier geïntegreerd in woningen. Zo heeft het Japanse merk Daikin in 2024 wand-, vloer en plafondmodellen in hun assortiment.

Mobiele airco kun je eenvoudig online kopen bij grote webshops. Voor een ingebouwde airco heb je echter een installateur nodig. Als je hiervoor wilt gaan, adviseren wij om meerdere offertes op te vragen zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Waarom een mobiele airco met verwarming?

Er zijn diverse redenen om een mobiele airco met verwarming te kopen. De belangrijkste reden is natuurlijk dat je het hele jaar door een comfortabele temperatuur in huis hebt. In de zomer, wanneer het buiten heet is, kan de airco je helpen om de temperatuur binnen aangenaam te houden. Maar als het buiten koud is, kan de airco de temperatuur in je huis ook verhogen. Het blaast dan warme lucht de kamer in.

Het kan dus een handige oplossing zijn om je huis te verwarmen en te koelen, zonder dat je meerdere apparaten nodig hebt. Het is echt een multifunctioneel apparaat dat je eenvoudig kunt verplaatsen in je huis. Wil je flexibel zijn en niet het hele jaar door een airco aan je muur zien hangen? En heb jij slechts op een beperkt aantal momenten in het jaar behoefte aan extra verkoeling of verwarming? Dan is een mobiele airco waarschijnlijk een betere oplossing dan een split-airco. Je voegt het apparaat dan alleen toe aan een ruimte als het nodig is, daarna berg je het weer op.

Meer voordelen

Dit zijn nog een aantal andere voordelen van een mobiele airco met verwarming:

  • Kosten verlagen: Een warmtepompsysteem (zoals een mobiele airco met verwarming) is kostenefficiënter in vergelijking tot het gebruik van gas of een elektrische kachel. Het apparaat heeft relatief weinig elektriciteit nodig om warmte te creëren.
  • Snelle verwarming: Dankzij de snelle werking van het verwarmingssysteem, kan een specifieke ruimte snel op de gewenste temperatuur gebracht worden.
  • Eenvoudige installatie: Er zijn bij een mobiele airco met verwarming geen ingewikkelde installaties-werkzaamheden nodig, in tegenstelling tot bij sommige split-airco’s. Je hoeft bijvoorbeeld geen buitenunit te plaatsen (op je dak of in je tuin) en die te verbinden met je binnenunit(s).
  • Milieuvriendelijkheid: Net als andere warmtepompen heeft een lucht-lucht systeem geen fossiele brandstoffen nodig, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het apparaat gebruikt een natuurlijke bron (lucht) voor het genereren van warmte en verbruikt alleen een beetje elektriciteit. Als die elektriciteit ook nog eens gewonnen wordt met zonnepanelen, dan ben je helemaal milieubewust je huis aan het verwarmen.

Kan een mobiele airco verwarmen bij vorst?

Bij lage temperaturen kan het moeilijk zijn om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden als je huis niet goed geïsoleerd is. Ook zal die extra hard moeten werken waardoor je meer energie verbruikt. Een alternatieve verwarmingsbron, zoals je cv-ketel, kan dan wenselijk zijn. Een mobiele airco is niet bedoeld om als enige verwarmingssysteem te dienen in koude weersomstandigheden. Al kom je in kleine ruimtes een heel eind!

Het is sowieso aan te raden om de handleiding van je mobiele airco te raadplegen voor specifieke instructies en richtlijnen met betrekking tot het gebruik ervan bij lage temperaturen.

Hoe verwarmen met een airco werkt

Een airco met verwarming werkt op een vergelijkbare manier als koelen, maar met een omgekeerde werking. Eigenlijk is een airco die verwarmt hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp.

De buitenunit (in het geval van een split-airco) trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier kan warme lucht in de woning worden geblazen.

Dit proces van warmte opnemen, comprimeren en afgeven maakt het mogelijk om met een airco warme lucht te creëren. Echter, zoals hierboven al benoemd, kan het rendement bij echt koud weer laag zijn waardoor je een aanvullend verwarmingssysteem nodig hebt.

Verbruik mobiele airco met verwarming

Het Coefficient of Performance (COP), ofwel het prestatiecoëfficiënt, is een belangrijke indicator voor het verbruik van een mobiele airco met verwarming. Het COP geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid warmte die wordt geleverd en de hoeveelheid elektriciteit die daarvoor nodig is.

Een hogere COP-waarde betekent een efficiëntere werking van de airco. Bijvoorbeeld, een airco met een COP van 4 levert 4 eenheden warmte voor elke eenheid elektriciteit die wordt verbruikt. Dit betekent dat het apparaat 3 eenheden warmte uit de omgeving haalt en slechts 1 eenheid elektriciteit verbruikt. 

Gemiddeld ligt de COP van een airco met verwarmingsfunctie tussen de 3 en 5, afhankelijk van het seizoen. Echter zijn er meer factoren van invloed op je verbruik:

  • Energie-efficiëntie: Kies een airco met een energie-efficiëntieverhouding (EER) van 3 of hoger. Hoe hoger het getal, hoe energiezuiniger de airco is.
  • Isolatie: Zorg voor goede isolatie in je huis. Goede isolatie helpt om de warmte binnen te houden en vermindert warmteverlies, waardoor de airco minder hard hoeft te werken.
  • Afstelling van het apparaat: Een goede afstelling kan helpen om het energieverbruik te optimaliseren. Zo kun je de temperatuur automatisch verlagen op tijdstippen dat je de ruimte niet gebruikt.

Met een mobiele airco verwarmen of gas gebruiken?

Een mobiele airco met verwarming is niet bedoeld om je centrale verwarmingssysteem te vervangen. Het is een aanvulling. Als je nog steeds volledig op het gas zit, kan een mobiele airco je wél helpen minder gas te verbruiken door een deel van de warmte te leveren met elektriciteit.

Mobiele airco’s met verwarming zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen die niet al te groot zijn. Voldoe je aan deze criteria, dan is de kans groot dat je met een mobiele airco kosten kunt besparen op je energierekening. Zeker als de gasprijzen blijven stijgen. Hoeveel je kunt besparen hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco.

Bekijk ook een hybride warmtepomp

Mocht je een oplossing zoeken om minder gas te gaan verbruiken in je hele huis, dan adviseren wij om naar een hybride warmtepomp te kijken. Hiermee ga je namelijk grotendeels elektrisch verwarmen. Nogmaals, een mobiele airco kan zeker plaatselijk extra warmte bieden, maar is niet bepaald geschikt om je hele huis mee te verwarmen. Ondanks dat een hybride warmtepomp een grotere investering is dan een mobiele airco, kan dit zomaar is een slimme investering zijn voor je portemonnee.

Ook kun je kijken naar zonnepanelen zodat je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert en dus je elektriciteitskosten verlaagt. In combinatie met zonnepanelen en goede isolatie, is elektrisch verwarmen bijna altijd voordeliger. Alleen als het extreem vriest, dan kan de cv-ketel goedkoper zijn.

Airco is beter voor het milieu

Een mobiele airco met verwarming is zoals gezegd beter voor het milieu. Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan draagt verwarmen met een airco hieraan bij. Een cv-ketel op gas stoot namelijk broeikasgassen uit, terwijl een mobiele airco met verwarming minder directe uitstoot kan hebben, vooral als de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt verkregen (zoals zonnepanelen).

Nadelen van verwarmen met een airco

Er zijn ook nadelen aan verwarming met een airco. Je doet er goed aan deze te begrijpen voordat je overgaat tot actie.

  • Laag rendement: Bij extreem koud weer heb je vaak een extra verwarmingssysteem of toestel nodig om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen.
  • Niet geschikt voor grote ruimtes: Airco’s zijn over het algemeen ontworpen om kleine tot middelgrote ruimtes te verwarmen. In grote ruimtes schieten ze tekort of heb je dermate veel binnenunits nodig dat het financieel niet aantrekkelijk meer is.
  • Droge lucht: Airco’s hebben de neiging om de luchtvochtigheid in een ruimte te verminderen, wat kan leiden tot droge lucht. Dit kan ongemak veroorzaken, vooral in de winter wanneer de lucht van nature al droger is.
  • Lucht-lucht warmtepompen (of split-airco’s) zijn niet compatibel met bestaande verwarmingssystemen zoals radiatoren of vloerverwarming: Als je een warmtepomp wilt aansluiten op deze verwarmingssystemen, is het beter om te kiezen voor een lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt het water in de leidingen van deze systemen. Lucht-water warmtepompen zijn duurder qua investering, maar ook energie-efficiënter waardoor je uiteindelijk meer bespaart. Daarnaast leveren ze ook warm tapwater op een duurzame manier en daar kan een airco niet in voorzien.
  • Geluidsniveau: Sommige mobiele airco’s kunnen geluid produceren tijdens het verwarmingsproces. Dit kan storend zijn, vooral als je de airco in de slaapkamer of andere rustgevende ruimtes wilt gebruiken.

Onderzoekmethode product review

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben vaak laag scoren en ons top-lijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een objectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat consumenten hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en consumenten oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *